Jeugdzeilen

Jeugdzeilen

De zeillessen worden in het vaarseizoen gegeven. Er worden ongeveer 10 zeillessen (op het water) per seizoen gegeven per groep. Het seizoen start altijd met een zwembadles. Als je het leuk vindt om te leren zeilen kun je je opgeven bij Nicola Offergelt: jeugdzeilen@wsvdezeevang.nl Je komt dan op een wachtlijst te staan.

Je moet tussen de 8 en 13 jaar zijn om met het jeugdzeilen mee te kunnen doen en je moet minimaal zwemdiploma A en B hebben. Als je aan de beurt bent krijg je bericht van ons. Je komt dan in groepje 1. We varen in groepjes van 4 kinderen.

Er zijn twee rubberboten waarin de begeleiders varen die jou les geven. Als het te hard waait, wordt er niet gezeild. Soms wordt de les afgezegd, soms krijg je theorie in het clubgebouw.
Aan het einde van het seizoen wordt er “afgezeild”. Je moet dan een parcourtje zeilen, theorievragen beantwoorden en de knopen, die je geleerd hebt leggen in dropveters. Het volgende seizoen (jaar) kom je in groepje 2 en het jaar erop in groepje 3.
Als je alle groepjes gedaan hebt kun je daarna bij de Follow-up. Dan ga je in andere boten varen. 

Voor het jeugdzeilen heb je een zwemvest nodig. Het zwemvest moet een kraag hebben en het moet goed passen. Je moet bij het kopen goed weten hoeveel kilo je weegt en voor hoeveel kilo maximaal het zwemvest geschikt is. Ook moeten er banden tussen je benen doorlopen, zodat je zwemvest niet blijft drijven zonder jou erin (jij bent dan gezonken). Maar hij moet ook lekker zitten. Ga bij het passen ook op je hurken zitten en op een stoel om dit te weten. Een opblaaszwemvest is niet geschikt omdat je enorm nat kan worden tijdens het zeilen in een optimist. Een zwemvest kun je kopen in een watersportwinkel. Je kunt ook proberen om een tweedehands zwemvest te krijgen.
Ook is het verplicht om tijdens het zeilen schoenen aan te hebben. Dit kunnen gympjes zijn, maar veel kinderen kiezen voor waterschoenen (surfschoenen). Die zijn vaak bij watersportwinkels, sportwinkels of surfwinkels te koop.

Omdat het soms wel koud kan zijn op het water en je ook vrij makkelijk nat kan worden is een zeilpak (regenpak) handig. Bij een zeilbroek is het handig als het een zogenaamde jollenbroek is: een broek tot onder je oksels. Sommige kinderen vinden een wetsuit fijner.